De Mythe van Memlinc
Zonder twijfel is het een van de meest intrigerende gebouwen in Het Zoute. De façade in Anglo-Normandische architectuur zet een mystieke toon op het Albertplein, de beroemde place m’as-tu-vu. Memlinc is een icoon in Knokke, eentje met mythes die teruggaan tot 1923.
Geboortejaar 1923
De geschiedenisboeken bladeren terug tot 1923, het geboortejaar van Memlinc. De keuze voor een architect valt op niemand minder dan Jozef Viérin, bekend van het Lijsternest dat hij voor Stijn Streuvels bouwde, het stadhuis in Nieuwpoort, of het magnifieke Palace Hotel in Zeebrugge. Hij zet een pareltje van Anglo-Normandische architectuur neer.
Du grand luxe
Hotel Memlinc had du grand luxe: een lift zoefde zomaar naar de derde verdieping, een balzaal trok jazzconcerten aan, en in het salon Versailles werd gedebatteerd. Tel daarbij een leeskamer, kapper, beautysalon, restaurant, en ruime kamers met eigen badkamers. De staf bestond uit piccolo’s in livrei, chauffeurs en kamermeisjes. Er was ook een eigen wasserette en achter het hotel lag een tuin en zelfs een graveltennisbaan.
Roaring twenties
De Roaring Twenties beleefden even zwierige hoogdagen als de glitterrokjes van danseressen op gala-avonden in Memlinc. Op het programma: zangrecitals, concerten en intermezzo’s met sterdansers van de opera. Jazz, tango, modeshows, de verkiezing van Miss Memlinc, acrobatische dansvoorstellingen en artistieke soirées: het feest kon in Memlinc echt niet op.
Oorlog voor de deur
In mei 1940 wordt het vliegveld nabij Het Zoute gebombardeerd. De oorlog staat letterlijk voor de deur. Het hotel is bezet door Duitse officieren en fungeert als militair hospitaal. In de bedden liggen geen royals meer, maar gewonde soldaten. Het Albertplein wordt dichtgetimmerd en versterkt met wegversperringen en prikkeldraad om een mogelijke geallieerde landing te voorkomen.
Slothoofdstuk
Met Christophe Deklerck en zijn nicht Marie Friberg zitten we aan de derde en vierde generatie hoteliers.
In 2023 wordt het hotel verkocht aan vastgoedbedrijf G-Label en in 2025 sluit het hotel definitief de deuren.
Het geschiedenisboek sluit de pagina’s, maar er komt een vervolg, gelukkig. Memlinc wordt een project waar het DNA een tweede leven krijgen. Ontdek het hier!
Met dank aan het foto-archief van familie Deklerck